Het belang van een goede SPF factor

Het belang van een goede SPF factor

We staan er niet altijd bij stil want we willen allemaal een mooi bruin kleurtje, geef toe je ziet er onmiddellijk een stuk beter uit als je huid een beetje gebruind is maar een gebruinde huid is eigenlijk een teken dat je afweermechanisme van je huid aan het werk is. Je lichaam maakt melanine aan om je huid te beschermen tegen UV-stralen, wanneer je verbrand wil dit zeggen dat je ‘verdediging’ gefaald heeft en dat je huid schade heeft opgelopen. Het betekent spijtig genoeg niet alleen een nachtje op je buik slapen of veel pijn maar het vermindert ook de elasticiteit van je huid waardoor je huid sneller veroudert en het verhoogt je risico op huidkanker. Elke keer dat je verbrandt wordt je huid beschadigd en dit is onherstelbaar. Het is dus heel belangrijk om je kinderen van kleins af goed te beschermen tegen de zon.

Wat is ‘SPF’?

SPF staat voor Sun Protection Factor en beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen. Het cijfer staat voor de hoeveelheid bescherming je zonnecrème kan bieden aan je huid, maar bij het kiezen van de juiste factor moet je rekening houden met verschillende factoren zoals je huidtype, de hoeveelheid zonnecrème, de stand van de zon,..
De grootst gemaakte fout is dat we vaak geen factor 50 gebruiken omdat we denken dat we dan niet meer bruin worden, maar in werkelijkheid bestaat er niet zo’n groot verschil tussen de SPF factors boven de 15,. 100% bescherming bestaat zelfs niet.
Om het makkelijk uit te leggen geeft de factor eigenlijk gewoon weer hoeveel UVB-straling de zonnecrème in functie kan absorberen of reflecteren. Als je normaal na 10 minuten zou verbranden  dan duurt het met een factor 30, 30 keer zo lang (30x 10 min). Maar het kan verschillen van keer tot keer hoe snel je onbeschermde huid verbrandt en dat hangt af van vb. de sterkte van de zonnestralen.

Foto: Consumentenbond.nl


Wat is het verschil tussen UVB en UVA stralen?

UV-stralen hebben op verschillende manieren invloed op onze huid, natuurlijke zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UVA-stralen en voor ongeveer 5% uit UVB-stralen. A staat voor Aging en brengt schade aan het collageen en de elastine van je huid. UVA-stralen hebben een lange golf en gaan diep in de huid hierdoor brengen ze niet enkel huidschade/veroudering maar verhogen ze ook het risico op huidkanker. B staat voor Burning en zorgt dan ook voor zonverbranding en DNA schade. UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen maar hebben een korte golf waardoor ze minder diep in je huid doordringen. Alle zonneproducten met een SPF-factor beschermen tegen UVB stralen maar het is zeker ook belangrijk om erop te letten dat je zonnebescherming je ook tegen UVA-stralen beschermd. Deze spelen een rol in het verkleuren van je huid, huidveroudering en huidkanker. UVA bescherming merk je door het eenvoudige logo van de 3 letters of bij de skincare producten met de benaming ‘Broad Spectrum’.

Foto: Hukas – De huidkanker stichting

Blijf zeker genieten van het zonnetje want UV-stralen hebben natuurlijk ook voordelen, zo wordt je productie voor vitamine D actiever wat goed is voor de opbouw van botweefsel in je lichaam en het zorgt er ook voor dat Calcium beter wordt opgenomen uit je voeding. Maar het heeft ook invloed op ons hormoonstelsel, zo wordt de aanmaak van verschillende stoffen gestimuleerd wat zorgt voor meer energie en een euforischer gevoel. Ik hoop dat je het interessant vond en beantwoord je vragen graag indien nodig. Geniet van het zonnetje en bescherm je huid goed, tot snel!
xoxo Naomi

Travel Essentials

Nutricosmetica

Blonde Haren

Waarom is een goede huidverzorging nu zo belangrijk?

Wie ben ik?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x